InfoSlovenia.info

Slovenië door de ogen van Renzo Vanhoorelbeke, met veel gedetailleerde info over accommodaties, bezienswaardigheden, actualiteit, . . .
Een handige uitbreiding op de site InfoSlovenia.be
Contact
Suggesties voor een blogbericht of vragen over Slovenië => renzolini@telenet.be
InfoSlovenia.be

Kaart Slovenië

Links
Slovenië
Algemeen
Eindhoven Airport Parkeren
Familievakanatie
Groepsaccommodatie Limburg
Parking Brussel Airport
Turkije visum aanvragen
Vakantie Online
Vakantiepark
Vergelijkparkerenschiphol .com: lang parkeren vergelijken
Vignet Frankrijk
Visums aanvragen voor uw verre reis
Zaventem Parking
Handig Parkeren Schiphol
Campings Spanje
27 september 2017: Daguitstap naar het historisch centrum van Ljubljana
Toen ik met mijn gezin afgelopen zomer op daguitstap gingen, sloegen we af aan afrit nummer 34 op de autosnelweg A2. Daarna reden we enkele kilometers rechtdoor om onze auto achter te laten op de parking gelegen rechttegenover Hotel Cubo. (wandelroute zie kaart onderaan)

Toen we in de Slovenska Cesta verder wandelden richting centrum zagen we al vlug de okergele gevel van het Ursulinenklooster. Van daar uit kregen we een prachtige blik op het congresplein met bijhorende stadspark. We sloegen rechts af om richting de kasteelheuvel te wandelen. Aan de rechterkant kwamen we de prachtige moderne gevel van het Museum van de Illusie tegen. Iets verderop aan dezelfde kant bevindt zich de universiteit van Ljubljana.

Klooster & Plein
Aan de linkerkant Ursulinenklooster & aan de rechterkant een deel van het congresplein


Daarna daalden we via de trappen af richting de rivier de Ljubljanica & sloegen we linksaf om richting het Prešerenplein te slenteren. Op dit plein bewonderden we het standbeeld van de dichter van het Sloveense volkslied France Prešeren & de prachtige rode Barokke Franciscuskerk. Via de bekendste brug van Ljubljana de 3 bruggen staken we de Ljubljanica over en wandelden we via de marktgalerij ,ontworpen door architect Jože Plečnik, tot aan de 7 jaar oude Slagersbrug.
Daarna staken we deze brug over om rechts af te slaan tot aan het begin van de Drakenbrug. Aan het begin langs beide kanten van deze brug staat telkens twee bronzen draken dat symbool staat voor Ljubljana. De draak vind je trouwens ook terug in de vlag van Ljubljana waar hij op het kasteel van de stad zit.

3 bruggen
De 3 bruggen met in de verte de rode Franciscuskerk & standbeeld France Prešeren


Als we de brug overstaken kwamen we aan de linkerkant onder meer het sportmuseum tegen. Bij het eerst volgende kruispunt sloegen we rechtsaf & enkele honderden meters verder zagen we aan de rechterkant de stijlvolle barokke Sint-Nikolaas kathedraal. Aan de overkant van deze toeristische straat vonden we talrijke restaurants waarvan Gostilna Sokol een absolute aanrader is. Aan het volgende kruispunt vind je de prachtige fontein van de 3 rivieren dat vlakbij het Stadhuis van Ljubljana ligt.We wandelden verder in de Mestni Trg & zagen veel typisch Sloveense winkeltjes zoals Ika, zoutwinkel Piranske Soline, chocoladewinkel Cukrček, designwinkels zoals Ruby & Sapphire Lanka & de Rustika Galerij, het kantwinkel Idrija Lace Galerij, Rogaska Glas, juwelenwinkel Zlatarna Celje alsook een sportwinkel waar je ondermeer de voetbaltruien van het Sloveens Nationaal elftal & de 2de beste voetbalclub Olimpija Ljubljana kan kopen.

chocoladewinkel
Een blik op het chocoladewinkel Cukrček


We wandelden verder tot dat we de zijstraat Pod Trančo aan de rechterkant tegenkwamen en sloegen deze straat in om dan de Schoenmakersbrug over te steken & daarna rechts af te slaan. We vervolgden onze weg langs de oevers van de Ljubljanica tot we aan Punt op de kaart kwamen. Daarna klommen we via de trappen terug naar het congresplein om een einde te maken aan onze daguitstap.

Kaart Slovenië
De schoenmakersbrug met pilaren werd ook door Jože Plečnik ontworpen


Hotels die vlakbij deze wandelroute liggen zijn Hotel Cubo in de Slovenska Cesta, Hotel Emonec in de Wolfova Ulica vlakbij het congresplein, Luxehotel Union & Hostel Tresor vlakbij het Prešerenplein, Hotel Park in de buurt van de drakenbrug en de Allegro Garni Hotel en Lesar Hotel Angel die niet ver van de Schoenmakersbrug bevinden.


© - Renzo Vanhoorelbeke