InfoSlovenia.info - Slovenië door de ogen van Renzo Vanhoorelbeke, met veel gedetailleerde info over accommodaties, bezienswaardigheden, actualiteit, . . .

Home Overzicht InfoSlovenia.be Links Contact
France Prešeren, de Sloveen achter het Sloveense volkslied
Ongetwijfeld is dichter France Prešeren één van de invloedrijkste personen uit de Sloveense geschiedenis. Anders zou er geen Standbeeld pal in het centrum van het historisch stadscentrum van de hoofdstad Ljubljana schitteren. In het midden van het Prešerenplein nabij de Barokke Franciscuskerk kan je hem bewonderen. Hij kijkt naar de dame in reliëf die aan de muur hangt aan de overkant van het gele huis. Dit was zijn onbeantwoorde liefde. Verder werd zijn leven ook gekendmerkt door alcoholisme.

In 1991 werd zijn lied Zdravljica, in het correct Nederlands vertaald als Heildronk of vrij vertaald als Santé, verkozen tot het Nationaal Sloveens Volkslied. Het omstreden lied van 1844 werd aanvankelijk verboden. Volgens een Sloveens gids zou dit het enigste volkslied ter wereld zijn waarin het woordje wijn in voorkomt.

Kaart Slovenië
Vele toeristen & Slovenen rusten een tijdje uit op de trap naast het standbeeld


Iedereen die een bezoekje brengt aan de Sloveense hoofdstad zou het plein & bijhorend standbeeld moeten bezoeken. Daarnaast zijn de ronde Prešeren pralines bestaande uit kastanjepasta & chocolade overheerlijk. Deze kan je kopen in de nabij gelegen chocoladewinkels zoals čokoladnica Cukrček.

France Prešeren leefde van het jaar 1800 & stierf in de Sloveense stad Kranj op 8 februari 1849. Op deze datum wordt dan ook de Sloveense Culturele Feestdag gehouden & tevens zijn dood herdacht.

Voor wie vlakbij het standbeeld & plein wil overnachten zijn Grand Hotel Union, City Hotel Ljubljana, Premier Hotel Slon, Kollmann Appartementen, H20 Hostel Ljubljana, Hotel Park & Hostel Celica enkele leuke hotels & hostels.

© Renzo Vanhoorelbeke