InfoSlovenia.info - Slovenië door de ogen van Renzo Vanhoorelbeke, met veel gedetailleerde info over accommodaties, bezienswaardigheden, actualiteit, . . .

Home Overzicht InfoSlovenia.be Links Contact
Sloveens Etnografisch Museum in Ljubljana
Ga je in de winter naar Ljubljana of regent het als je in de hoofdstad vertoeft dan is het de ideale gelegenheid voor een museumbezoek. Mijn vriendin & ik verkozen in mei 2013 op een regenachtige vrijdag een bezoekje te brengen aan het Sloveens Etnografisch Museum. Groot was mijn verwondering toen we tijdens het ruim 1 uur durend bezoek doorheen de 3 verdiepingen geen enkele andere bezoeker tegenkwamen.

In tegenstelling tot de naam doet vermoeden vind je er ook boordevol Europese & andere waardevolle museumstukken van over de hele wereld. Ik vind het een modern, kleurrijk & afwisseld museum die een pak mensen kan boeien. Eén van mijn persoonlijke topattracties is de Čupa , een kano gemaakt uit een uitgeholde boomstam die in Italië vlakbij de grens met Slovenië werd gebruikt als vissersboot. Daarnaast vind ik dat de beschilderde meubelen waaronder een exemplaar uit Spanje, mooie museumstukken zijn. Overigens kan je hier duidelijk de verschillen tussen de Sloveense , Europese & Wereldcultuurgeschiedenis waarnemen.

Kano Čupa
De kano Čupa is een uitgeholde boomstam die dienst deed als vissersboot


Momenteel bedraagt de toegangsprijs in 2022 voor volwassenen 6 euro tenzij op de eerste zondag van de maand, dan is het gratis. Dit museum ligt vlakbij het kunstmuseum Metelkova & op kleine wandelafstand van Hotel Park
op Tabor & Hostel Celica & slechts een kleine halve kilometer van het centraal treinstation.
Uiteraard zijn er meer & bekendere museums in Ljubljana zoals het Sloveens Nationaal Museum, Spoorwegmuseum, Huis van Jože Plečnik, Stedelijk museum, Technisch museum, Nationale Galerij, . . . Maar deze zullen ontgetwijfeld in één van mijn volgende berichten aan bod komen.

© Renzo Vanhoorelbeke